icon_widget_image Barbaros Mh. Deluxia Palace Kat:6 No:181 Ataşehir İSTANBUL icon_widget_image İpekyolu Cd. Royal Plaza Kat:3 No:33 İpekyolu VAN icon_widget_image Qaiwan Heights B21 No:903 - 46001 Süleymaniye, Irak icon_widget_image Al Rawan Complex Bağdat, Irak icon_widget_image +90 216 606 6490 icon_widget_image info@biada.com.tr

Tünel kalıp nedir?

Tünel kalıp nedir?

Tünel kalıp, duvar ve döşemenin tek bir işlemde dökümünü sağlayan kutu boyutunda çelik fabrikasyon bir formdur. Takviye yerleştirildikten sonra, döşeme ve duvarlar için beton, tek bir sürekli dökümde elde edilebilir. 10 kişilik bir ekip, yapının tipine bağlı olarak günde 1-2 daire dökümü için günlük bir döngü gerçekleştirebilir. 10 katlı bir bina 20 ila 30 gün arasında bir zaman diliminde tamamlanabilir. Son derece tekrarlayan ve hücresel inşaat projeleri için tünel kalıp son derece etkilidir.

Tünel kalıbı son derece sistematik, depreme dayanıklı ve hayati önem taşıyan ses iletimi sorununa (50 desibel azalma sağlayarak) ideal bir çözüm sunuyor. Ayrıca bu teknik, termal kütle sağlayarak ısıtma maliyetlerini azaltır ve inşaat sürecini de hızlandırır. Sağlam ve uygun maliyetli bir tasarım elde etmek için, tünel kalıp konusunda deneyimli kalifiye müteahhitlerin istihdam edilmesi şiddetle tavsiye edilir.

Yapıdaki her hücreye (veya üniteye) ‘tünel’ adı verilir ve kalıp, ters çevrilmiş bir ‘L’ şeklinde yarım birimler halinde gelir. Her iki yarım daha sonra hücreyi oluşturmak için her tünelin tepesinde birbirine cıvatalanır. Dahili tekerlekler ve krikolar, kalıbın son yüksekliğe kolayca ayarlanabilmesinin yanı sıra, pozisyona girip çıkmasını sağlar. Tünel kalıp fabrika yapımı ve çelikten imal edilmiş olup, farklı ebat ve ölçülerde 600 defaya kadar tekrar kullanıma imkan vermektedir. Bu nedenle tünel kalıp son derece çok yönlü ve ekonomiktir.

Tünel kalıp döküm işlemi

Yerinde betonun inşa edilebilirliği, 24 saatlik bir inşaat döngüsünün gerçekleştirilmesine izin verdiği için tünel kalıp seçilerek önemli ölçüde artırılır. Tünel kalıbının döküm işlemi, aşağıda belirtildiği gibi 7 aşamadan oluşur:

 

Aşama 1: Prefabrike duvar takviyesi, tekmeler (duvar kalıbını yerleştirmek için kullanılır) dökülmeden önce yapının tüm kanadı boyunca bir vinç tarafından konumlandırılır.

Aşama 2: İki buçuk tünel vinçle yerine oturtulur ve ardından birbirine cıvatalanır ve bağlar eklenir.

Aşama 3: Duvar betonu dökülür.

Aşama 4: Döşeme donatıları sabitlenir.

Aşama 5: Döşeme betonu yerleştirilir. Bu noktada kalıp sistemi, bir dökümün brandaya sarılmasını ve betonun gece boyunca çarpıcı mukavemetine ulaşması için nispeten yüksek bir sıcaklığı korumak için bütan ısıtıcılarının kullanılmasını sağlar.

Aşama 6: Tünel formları ertesi gün kaldırılır.

Aşama 7: Aynı işlem sonraki iki bölme için tekrarlanır.

 

Tünel kalıp, müteahhitlere yerinde dayanıklı hücresel yapılar üretme yeteneği sunar. Beton kaplamanın yüksek kalitede olduğu göz önüne alındığında, elektrikçi ve sıva gibi inşaat sonrası işlemlere çok az ihtiyaç vardır. Genel olarak tünel kalıp kullanan yapılarda %15 maliyet tasarrufu ve %25’e varan zaman tasarrufu sağlanabilmektedir.

Tünel kalıp işlerinde deneyimli müteahhitleri istihdam etmek projenin başarısı için hayati önem taşımaktadır, bu nedenle tünel kalıp kullanmakla ilgileniyorsanız,  Biada’daki kalıp uzmanlarıyla iletişime geçin.

Post a Comment